IMG 2516

Polttoainevero

Vuoden 2011 alussa voimaan tullut energiaverouudistus suosii biokomponentteja sisältäviä polttoaineita. Liikennepolttoaineiden energiaverotus perustuu polttoaineen energiasisältöön ja hiilidioksidipäästöihin. Lisäksi verotasoon vaikuttavat lähipäästöt ja kevyellä polttoöljyllä rikkipitoisuus.

Polttoainevero koostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Viimeksi mainittu on korvamerkitty veroluonteinen maksu, joka tilitetään huoltovarmuusrahastoon. Arvonlisävero on 24 % tuotteen arvonlisäverottomasta hinnasta oli noin 19 % kuluttajahinnasta ja se maksetaan polttoaineen koko hinnasta, myös hintaan sisältyvästä polttoaineverosta.

Polttoaineveron suuruus määritellään sentteinä joko litraa tai kilogrammaa kohti öljytuotteesta riippuen. Polttoainevero määrätään sentteinä, joten sen prosentuaalinen osuus kuluttajahinnasta vaihtelee kuluttajahinnan muuttuessa.

Huoltoasemilla myytävissä bensiini- tai dieselpolttoaineissa on nyt veroa sen mukaisesti, minkä verran ne sisältävät varsinaista moottoribensiiniä tai dieselöljyä ja minkä verran erilaisia biokomponentteja. Aikaisempi verotus koski suoraan asiakkaille myytyjä tuotenimikkeitä, mutta nyt verotetaan eri tavoin polttonesteiden komponentteja. 

Esimerkiksi vuonna 2015 95-oktaanisen bensiinin kuluttajahinnasta keskimäärin noin 68 % muodostui erilaisista veroista. Nestemäisten liikennepolttoaineiden polttoaineverotus on ympäristöperusteista, sillä veron määrä perustuu tuotteen energiasisältöön ja hiilidioksidipäästöihin. Liikenteen polttoaineilla myös lähipäästöt vaikuttavat verotasoon.

Lisätietoja polttoaineiden verotuksesta Öljy- ja biopolttoaineala ry:n nettisivuiltaTulosta sivu
Autotuojat ja-teollisuus ry • Ateneuminkuja 2 C, 10. krs • 00100 Helsinki
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä