lataus2

Autotekniikka

Autojen tekniikka on kehittynyt erittäin voimakkaasti viime vuosina. Erityisesti tämä koskee turvallisuuteen, päästöhallintaan sekä polttoaineenkulutuksen vähentämiseen liittyvää tekniikkaa. Kehitykseen on vaikuttanut autoteollisuuden aktiivinen pyrkimys vastata kuluttajien tarpeisiin esimerkiksi autojen aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden parantamisen ja polttoaineen kulutuksen vähentämisen osalta. Osaltaan tähän nopeaan kehitykseen on vaikuttanut myös lainsäätäjä, joka mm. tiukempien päästömääräysten avulla on ohjannut autoteollisuuden panostamaan voimakkaasti päästöjä vähentävän tekniikan kehittämiseen.

Tärkeimpiä teknisiä edistysaskelia autotekniikan puolella viime vuosikymmeniltä ovat esimerkiksi kolmitoimikatalysaattori, hybriditekniikka ja sähköautot, jotka ratkaisevalla tavalla ovat alentaneet autojen päästöjä sekä lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakautusjärjestelmät, jotka parantavat merkittävästi autojen aktiivista turvallisuutta. Tuoreempina esimerkkeinä merkittävistä turvallisuusinnovaatioista voidaan mainita erilaiset kuljettajaa tukevat järjestelmät, kuten kaistavahti ja automaattisesti esteen nähdessään jarruttavat jarrujärjestelmät. Myös jalankulkijan turvallisuutta on törmäystilanteissa voitu uusimmilla innovaatiolla parantaa. Eräänä viimeisimmistä mainittakoon auton keulasta törmäystilanteessa esiin ponnahtava jalankulkijaturvatyyny. Lisäksi kehittyneet korirakenteet ovat auttaneet kolariturvallisuuden kehittymisessä ja samalla rajoittaneet autojen painoa ja siten osaltaan vaikuttaneet myös polttoainetaloutta parantavasti.

Autojen tekniikan kehitys ei osoita hidastumisen merkkejä – päin vastoin. Tulevien vuosien aikana tullaan edelleen näkemään toinen toistaan mielenkiintoisempia teknisiä sovelluksia, joiden avulla autoilu muuttuu aina vain turvallisemmaksi, vähemmän ympäristöä kuormittavaksi ja mukavammaksi. Tämän vuoksi ei ole yhdentekevää, kuinka vanhoilla tai uusilla autoilla suomalaiset keskimäärin ajavat.

 


Tulosta sivu
Autotuojat ja-teollisuus ry • Ateneuminkuja 2 C, 10. krs • 00100 Helsinki
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä